Kul att du hittat hit! Här bloggar Cicci Lyckow Bäckman om Enneagrammet och inre utveckling. Många av inläggen är översatta från den engelskspråkiga bloggen på Exploring the Enneagram, där du också hittar Ciccis kurser (på engelska).

Cicci Lyckow Bäckman
Den som bloggar 😉Varför ska jag arbeta med alla nivåer, om nu poängen är att anpassa arbetet till den där man befinner sig?
De utvecklingsnivåer som Don Riso kartlade har varit olika saker för mig under olika perioder under min resa. Till en början föreföll de mig väldigt teoretiska, och även om alltihop kändes helt rimligt var det förvånansvärt svårt att se dem inom mig, i min vardag. Senare började det rimliga i beskrivningarna eka bekant även i mina direkta upplevelser, och inte enbart längre på det intellektuella planet. Och till sist började jag utforska dem genom filtret av hur de kan hjälpa eller stjälpa vårt inre arbete, beroende på vilka verktyg, format och övningar vi väljer att arbeta med i relation till…
Hjärtats betydelse i inre arbete – medkänsla, acceptans och plats att vara du
Hjärtat har en speciell plats i vår inre utveckling. Inte hjärttriaden – Tvåan, Trean och Fyran – utan hjärtcentret, så som det finns hos alla, oavsett personlighetstyp. Inte bara för vad det bidrar med i det inre arbetet, utan också för rollen det spelar i det som gör att har någon anledning att ägna oss åt sådant arbete överhuvudtaget 😉 Fast så snart man säger det blir det ju tydligt att alla tre centren förstås är viktiga, som alltid. Om vi inte hade huvudets nyfikenhet och insikter (och, ibland, åtminstone ett visst mått av självdisciplin 🧐) skulle vi ju inte vara…
Läs vidare Hjärtats betydelse i inre arbete – medkänsla, acceptans och plats att vara du
När egot luras att bli intresserad av sanningen – välkommen att definiera dig! 😇
Enneagrammets popularitet växer explotionsartat, och det är ju himla kul. Men det är ju inte direkt så att det ökade intresset beror mest på att folk köar utanför dörren till lärare som jobbar med djupgående inre utveckling. I stället handlar det oftare om att ytligare användningsområden av modellen får mer än tidigare. Och det i sig självt är ju inte fel – men mycket av den djupare meningen med modellen faller för det mesta bort på vägen. Enneagrammets verkliga värde, till exempel. Hur det reflekterar något sant på djupet – till skillnad från alla andra typologier och olika slags snillrika…
Läs vidare När egot luras att bli intresserad av sanningen – välkommen att definiera dig! 😇
Extatisk sammansmältning eller självutplånande osynlighet? Vad är vad hos Nior?
När det gäller Nior hör man ofta ordet merging nämnas i engelska beskrivningar – att smälta samman med någon eller något. Många Nior känner igen sig här. Men den här sammansmältningen kan hänvisa till olika fenomen som gör förståelsen grumlig och stjälper snarare än hjälper när vi vill förstå Nior och/eller fenomenet instinktiv attraktion. Häng med, så bringar vi lite reda i begreppen! När man tittar i en engelsk synonymordbok ser man att merging har tre huvudsakliga nyanser: att kombinera, förena eller smälta samman. Det är väl ganska tydligt vartåt det lutar? Det handlar inte om samarbete, eller om ”gemenskap…
Läs vidare Extatisk sammansmältning eller självutplånande osynlighet? Vad är vad hos Nior?
Är ”positivitet” i själva verket ett sätt att bypassa smärta, olust eller negativitet?
I enneagramcirklar hör vi ibland begreppet ”positivitet” eller ”positiv inställning” nämnas som en del av vissa typers typstruktur. Termen kommer ursprungligen från Don Risos beskrivning av harmonigrupperna, som berättar om typernas primära reaktionsmönster. Jag skrev om den här positiviteten – vad den åsyftar och inte – häromdagen i artikeln Den verkliga innebörden i ”positivitet” hos Sjuor, Nior och Tvåor. Då och då hör jag folk kommentera att den här positiviteten är (eller åtminstone erbjuder) en bypass-mekanism; en chans att vifta bort svåra, oroande, tragiska eller irriterande delar av livet och ta sin tillflykt i ”att se saker och ting från…
Läs vidare Är ”positivitet” i själva verket ett sätt att bypassa smärta, olust eller negativitet?
Den verkliga innebörden i ”positivitet” när det gäller Sjuor, Nior och Tvåor
I enneagrambeskrivningar kan man ofta läsa att Nior, Tvåor och Sjuor har en “positiv inställning”. Men vad menar man då? Visst finns det väl tillräckligt med sura Nior, tjatiga Tvåor och otåliga Sjuor i världen? Är de verkligen så himla positiva alltid? Här tänker jag bringa lite reda i förvirringen 😊 Termen “positiv inställning”, eller vad vi nu väljer att översätta positive outlook till, uppkom när Don Riso upptäckte den gruppering inom Enneagramet som han kallade ”harmonigrupperna”. De matchade inte någon befintlig gruppering i cirkeln, till exempel centrens triader eller horneygrupperna, men de hade ändå sin egen symmetri. Harmonigrupperna talar…
Läs vidare Den verkliga innebörden i ”positivitet” när det gäller Sjuor, Nior och Tvåor
Allt det där som är ”jag”
När vi utforskar oss själva utifrån Enneagrammet och dess personlighetstyper upptäcker vi snart en hel massa attribut. Vår typ tillhör en centertriad och en horneygrupp, och den uppvisar vissa reaktionsmönster. Om vi nördar in på allvar hittar vi också information om olika instinktiva drivkrafter som i sin tur prioriteras på ett sätt som påverkar hur vår typ kommer till uttryck. Puh. Men i alla dessa studier börjar vissa saker snart låta bekanta. Center, till exempel – magen, hjärtat och huvudet. Och instinktiva impulser som manar till överlevnad, expansion och anpassning. Centren och instinkterna genom typernas filter Det kluriga är att…
”Vara en typ” — om äkthet, utveckling och den du verkligen är
Nu har jag sett det på flera ställen igen: Människor som suckar av lättnad när de ser att en viss enneagramlärare betonar att Enneagrammet är ett verktyg för att se egots strategier och att personlighetstypen inte beskriver den du verkligen är. Och ja, det är ju fantastiskt, kanske. Eller också är det kanske inte det? Faktum är att jag inte tror att jag någonsin hört någon enneagramlärare påstå att vi är vår personlighet. (Men jag har väl i och för sig inte hört alla.) När semantik får ersätta insikt Poängen är att vissa människor tycks haka upp sig på att en del säger…
Läs vidare ”Vara en typ” — om äkthet, utveckling och den du verkligen är
”Ingenting” – hur Nior, Femmor och Fyror bidrar med utrymme, tomhet och stillhet
När jag har haft enneagramkurser och vi har tittat på horneygrupperna, så har vi ibland jobbar i grupper med de sociala strategierna – vad de är och vad de bidrar med till helheten. Och ofta händer samma sak. Känner du till horneygrupperna? Det är den tre-gånger-tre-gruppering som Don Riso och Russ Hudson namngav efter den tyska psykoanalytikern Karen Horney. Hon identifierade i sin tur tre typer av sociala mönster: att gå emot, att gå till eller att gå bort från andra människor. Bland enneagramtyperna såg Riso-Hudson Trean, Sjuan och Åttan som ”gå emot”, Ettan, Tvåan och Sexan som ”gå till” och Fyran,…
Läs vidare ”Ingenting” – hur Nior, Femmor och Fyror bidrar med utrymme, tomhet och stillhet
Resan med Enneagrammet: Från avstånd till medkänsla
Jag har precis kommit hem från en kurshelg i Enneagrammet med vår utbildning Egobitar. Det blev en fantastisk helg där vi undersökte typerna inom oss själva, debatterade typtillhörighet och dök in i varje typ för att uppleva hur den verkligen känns, inifrån. Jag är så glad att jag får arbeta med det här. Enneagrammet är ett fantastiskt verktyg. Det går bra att använda som vilken annan personlighetsypologi som helst, men man får fler dimensioner och mer djup redan då. Typerna utvecklas och går vilse i olika riktningar, och det finns en större dynamik — och en mer komplett överensstämmelse med…
Läs vidare Resan med Enneagrammet: Från avstånd till medkänsla